De weg gaat recht noch krom

Mathilde de Vriese

Mathilde’s leven kenmerkte zich door: houdt moed, zoek, lach, ga rechtdoor, wacht, keer om, huiver, weet de weg, verdwaal. Niet voor niets wisselen de werkwoorden achter haar naam op deze website. De weg van het leven gaat recht noch krom.

Zij maakte meer dan 25 jaar werk waarmee zij mensen een hart onder de riem wilde steken. Werk dat vaak gaat over het dragelijk maken van het dagelijks bestaan. Met diepgang en lichtheid. Zo ontstonden projecten als: ’Iedereen is Boeddha’ en ‘Houdt moed’.

Veel werk is geschilderd in de honderden jaren oude Japanse zenschilderstijl genaamd sumi-e. Mathilde mediteerde voordat ze ging schilderen en zette elke strook vanuit adem op papier. Het geheel is met diepe rust en focus gemaakt.

“Met sumi-e  probeer  ik eigenlijk de levensenergie, de ware aard van bv de bamboe, door me heen te laten stromen. Ik zet bij wijze van spreken zelf een stapje achteruit, en kijk met verbazing achter mijn handen aan wat ze op het papier zetten.

Ook de vogel-tekeningen zijn een uitdrukking van levensenergie, en gaan over onszelf, onze verlangens en richtingen, en altijd weer over de verbinding met anderen, dat we niet alleen zijn.  En onze verbinding met het grote onbenoembare, wat je bv zou kunnen noemen: de bron.

De “silly” schilderijen zijn gemaakt door eerst inkt in vlekken en stroken op het papier te zetten, en daarna te kijken wat ik er in zie en dat ‘in te tekenen’. In te vullen wat er blijkbaar al in zit. En zijn vooral grappig, vol met vrolijke energie.”

 

Zij maakte behalve schilderijen ook foto’s en is grafisch ontwerper. Ze werkt heel groot (oa muurschideringen) en klein. Sommig werk is intiem, sommig werk is voor een heel groot publiek. Zo verzon ze Events (Zen in je eentje, 5 minuten geleide zenmeditatie in een 2CV) en deed ingrepen in de publieke ruimte (vlaggetjes op de haaientanden op de weg).

Haar werk is geïnspireerd door de zenboeddhistische oefening.  In een diepe overtuiging dat inspiratie je gegeven wordt, de kunstenaar is als een radio die afstemt, en vervolgens in eigen unieke klank de inspiratie een vorm geeft.

Samen met haar echtgenoot René Slikker ontwikkelden zij mediatiecentrum de Zamenhof in Amsterdam-Noord (aan het Vliegenbos). Een kleine tempel voor de weg naar binnen, rust midden in het leven. Hier had zij haar atelier en begeleidde meditaties, rituelen bijvoorbeeld bij volle maan, workshops en vieringen zoals allerzielen.