Houdt moed was 23 jaar geleden het afstudeerproject aan de Rietveld Academie van Mathilde de Vriese. Waar ging dit over? Het was een campagne van bijna een jaar om mensen een hart onder de riem te steken met het verspreiden van de woorden Houdt moed. Het idee is dat, hoe slecht het soms gaat, het meestal eens weer beter zal gaan. En in de tussentijd is het een kwestie van vol houden.
En voor diegene die denken: “is houdt met dt goed Nederlands?” Ja, het is gebiedende wijs, houdt u/jullie moed, ouderwets maar correct.
Het idee was om iedereen te vragen hier aan mee te doen, als een steen die je gooit in een vijver, waardoor steeds grotere ringen van golven ontstaan.
Het was niet mis hoeveel er gebeurde. Zoveel mensen werkte (gratis) mee! De woorden doken op in een theater voorstelling, op t-shirts, stickers, op tassen van fietskoeriers, in een tekening in een blad, er werd een radio jingle gemaakt, etc etc. Het eindigde met o.a. 3 meter hoge letters op een gebouw van de Westergasfabriek, aan de kant van het spoor (200.000 reizigers per dag). En er reed 5 jaar lang een vrachtwagen rond, beschilderd met enorme letters. Maar minstens even indrukwekkend waren de jaren lange reacties van mensen die er werkelijk steun aan hebben ontleend. Vrouwen tijdens bevallingen met een t-shirt aan, stickers op de tandartsstoel, een stervende zieke die dagelijks de vrachtwagen langs zag rijden en me vertelde hoe fijn dat was: “er is hoop vind ik niks, maar houdt moed, daar heb ik veel aan.” Na 9-11-2001, de ramp, publiceerde de Volkskrant een door Mathilde vormgegeven dubbele pagina met Houdt moed in 40 talen.
“De campagne, werkelijk ingegeven door ‘goddelijke inspiratie’ heb ik altijd als een cadeau van ‘de bron’ gezien, en ik was het doorgeefluik. En nog werkt het door.”
In het voorjaar 2020 werd het project opnieuw nieuw leven ingeblazen wegens uitbrak van corona, werden stickers verspreid en verschenen er ongeveer 50 vlaggen, overwegend in Amsterdam. De woorden Houdt moed verschenen trouwens toen op veel meer plekken, op spandoeken en posters, zonder Mathilde’s bemoeienis.